Американските военни сили успяват да се добият с голяма част от мощните V-2 ракети на нацистите след края на Втората световна войнa. Името представлява съкращение от "Vengeance Weapon Two", като VR-2 не остават дълго време на територията на планетата ни.

Част от наличния арсенал е транспортиран в в пустинята около Ню Мексико, но с помощта на заловени немски учени се изпраща V-2 ракета на 100 километра над повърхността на Земята.

Този любопитен експеримент датира от 24 октомври 1946г. и на него дължим първите снимки на планетата ни, които са направени от Космоса.

В следващите десетилетия на NASA въвеждат практиката да правят изображение на Земята всеки път на всяко завръщане от космическите им мисии. Тези кадри обаче са предшествани от уникалния кадър направен от V-2 ракетата в края на 1946г.

 

Първата снимка на Земята направена от Космоса на 24 октомври 1946г.

 

Качеството не е високо, което се дължи на условията в Космоса, както и за технологичните ограничения на онази епоха.

Все пак този кадър вдъхновява много научни проекти и мисии на учените. При конкретният полет целта на американските учени е да изследват космическите лъчи и да разберат повече за произхода им.

По това време учените са силно привлечени от идеята да анализират частиците от Космоса, които непрекъснато падат на повърхността на нашата планета.

Въпреки, че ще им отнеме доста време за подобни научни открития можете само да си представите реакцията на учените от White Sands Missile Range в Ню Мексико след като промиват и виждат за първи път как изглежда Земята от Космоса.

 

Първата телевизионна снимка на Земята от Космоса направена от TINOS-1 на 1 април 1960г.

 

В момента, когато учените получават снимките и продължават да измислят оригинални начини да използват V-2 ракетите темата за космически пътувания и националната сигурност започват да се развиват с интензивни темпове.

Необходими са 14 години, за да видим още по-интересни снимки заснети от Космоса.

Този път метеорологичния сателит TIROS-1 изпраща серия от изображения до планетата направени в орбитата около Земята, които достигат до националната телевизия.

По този начин всички граждани в САЩ могат да станат съпричастни с феномeналния за времето си успех на машината. Всъщност TIROS прави общо 19 389 изображения през своето съществуване.

 

Снимка на Земята направена от Lunar Orbiter 1 на 23 август 1966г.

 

Още от Digital: 5 фактa за Земята, които хората бъркат