Квантовите компютри все още се смятят само за теория от мнозина. Все пак по света вече има доста тестови машини, които се опитват да превърнат теорията в реалност. Една от тях е 50-кюбитовия компютър на IBM, който представи миналата година. Сега той е изложен на щанда на компанията по време на изложението CES 2018 в Лас Вегас, съобщава Engadget.

 

Любопитно: ЕС иска да стане глобален лидер в разработването на квантови компютри

 

Или поне част от него. Самата машина е доста голяма и има нужда от специална лаборатория със специално охлаждане с помпи. IBM показва основните компоненти на компютъра, включително жиците и тръбите, които се използват за пренос на информация и охлаждане.

 

Едно от основните предизвикателства е изолирането на системата от „шума”, т.е. влиянието на електричеството, магнити и топлина. Ако температурата в помещението не е правилна, цялата машина става безполезна. Затова охлаждането поддържа машината на едва 10 миликелвина или съвсем близо до абсолютната нула. Всичко в компютър е разработено и разположено така, че да намалява максимално влиянието на „шума”.

 

Любопитно: Как квантовите компютри ще променят света

 

За сега квантовият компютър все още е далеч от реализиране на мечтите за джобни квантови устройства. Според IBM „някъде между 50 и 100 кюбита” ще могат да се видят първите истински големи възможности на тази технология. Но въпреки това комесриалните квантови компютри все още са на години, ако не и на десетилетия от реализиране.

 

Още от Digital: Facebook разработва устройство за видео чат за $499