Вече ви информирахме, че сондата "Джуно" достигна орбитата на Юпитер и след дългото пътуване продължило почти пет години сега тя изпрати и първата снимка на най-голямата планета в галактиката ни. На самият кадър също така се виждат и три от луните на Юпитер, а именно Европа, Йо и Ганимед, като можем да сме сигурни, че в следващите седмици ще ставаме свидетели на още атрактивни изображения от този космически апарат. Ако се загледате внимателно ще видите и прочутото "голямо червено петно" на планетата, което продължава да е една от най-големите мистерии в Слънчевата система, предаде TheVerge.

 

Учените определят този обект като най-голямата буря в галактиката, тъй като тя се простира на 24-40 000 километра в посока изток-запад и на приблизително 13 хил. километра на север-юг, което позволява да я наблюдаваме с телескоп. В същото време това прави "голямото червено петно" на Юпитер два пъти по-голямо от Земята, което само по себе си показва колко внушителен е този обект. За първи път е открит преди повече от 300 години и продължава да е обект на голям интерес сред учените, което важи най-вече за причините довели до създаването му.

 

Ако подобна буря се развихри в близост до Земята това означава, че тя ще погълне цялата планета само за броени секунди заради огромните размери и силата на ветровете в нея. Първата снимка на Джуно е направена на разстояние от 4.4 млн. километра от най-голямата планета в галактиката ни и тепърва ще очакваме още интересни кадри от първата сонда успяла да достигне толкова близо до нея. Въпросното съоръжение има за цел да изучи интересните сияния на Юпитер, но също нейната атмосфера, структура и връзка с луните, като през целия път ще прави снимки с висока резолюция с JunoCam.

 

Вижте как откриха, че Слънцето е причината за голямото петно на Юпитер