Gotthard Base Tunnel е името на уникален инфраструктурен проект, чието строителство започна преди цели две десетилетия, но сега конструкцията бе официално завършена и той се превръща в най-дългия и дълбок тунел за влакове на планетата. От своя страна той се намира в Швейцария и е създаден, за да свързва жителите на градовете Бодио и Ерстфелд и е с дължина от над 56 километра, което е доста впечатляващо. Архитектите също така планират за в бъдеще да го използват, за да свържат Ротердам, Холандия с италианския град Дженоа, като самия тунел е построен на дълбочина от 2.2 километра, предаде TheVerge.

 

Идеята за изграждането на това съоръжение е доста стара, като за първи път подобно предложение е направено още през 1947г., като въпросния проект получава необходимото одобрение чак през 1992г. Това се случва със специален референдум, като строителите са изкопали и извадили над 28 млн. тона камъни и скални отломки, за да изградят това високоскоростно железопътно трасе. Според официалните данни финансовите инвестиции за изграждането на Gotthard Base Tunnel са достигнали сума от $12.2 млрд. като се очаква тунела да работи на пълни обороти през декември тази година. 

 

Пътническите влакове, които ще се движат в това трасе ще могат да развиват максимална скорост от 250 км./ч., като това ще позволи на пътниците да стигнат от Цюрих до Милано за по-малко от един час. Тук е момента  да отбележим, че Gotthard Base Tunnel няма дълго време да бъде най-дългия и дълбок тунел на планетата, тъй като в Китай скоро започва строежа на друг тунел, който ще е с дължина от 122 километра. Подобни съоръжения са категорично доказателство за това как съвременните технологии променят изцяло начина, по който пътуваме особено на големи разстояния.

 

 

Вижте руски милиардер ще строи уникален небостъргач с формата на кобра