Китайското правителство продължава да се бори с разпространението на коронавируса, който вече зарази повече от 71 хил. души по цял свят. Екипи от учени по цял свят си сътрудничат в създаването на ваксина, която да предотврати негативните последици от вируса върху човешкото тяло. Учени от National Institute of Allergy and Infectious Diseases' (NIAID's) към Rocky Mountain Laboratories (RML) публикуваха най-детайлните изображения на коронавируса правени досега. Въпросните кадри са заснети под микроскоп и показват SAR-CoV-2 -вируса, който причинява COVID-19.

 

 

Специалистите твърдят, че коронавируса е забележително идентичен с визията на MERS и SARS вирусите. Снимките показват и най-отличителната характеристика, а именно шиповете, покриващи външната част на вируса, които са причината за неговото име. Латинската дума "корона" неслучайно е използвана, заради наподобяващия корона силует на клетките. Учените са се постарали да използват различно оцветяване, с което ни помагат да разделим вируса от околните клетки и да илюстрират как се репликира и излиза извън първоначалната си структура, предаде NewAtlas.

 

 

Колкото повече изследвания на коронависа се извършват, толкова повече сходства се забелязват със SARS вируса от началото на хилядолетието. Именно заради това Международният комитет по таксономия на вирусите вече нарече патогена SARS-CoV-2. Борбата с разпространението на заразата продължава с пълна сила и от Световната здравна организация (СЗО) се надяват скоро усилията им да oкажат по-сериозен ефект в ограничаването на коронавируса. Дотогава драстичните мерки на Китай за превенция ще засегнат милиони хора. 

 

 

Още от DIgital: Коронавирусът вече ще може да се тества и от смартфона