SpaceX е една от компаниите на Илон Мъск, който в последните години се утвърди като една от най-екстравагантните личности в света на технологиите. В свое изявление за Code Conference конференцията той изрази увереност, че ще успее да изпрати първите хора на Марс в рамките на следващите девет години. Плановете на SpaceX предвиждат астронавти да бъдат изпратени към "червената" планета през 2024г.  Ако всичко върви по план те ще се приземят на Марс само година по-късно, предаде BusinessInsider.  

 

Неговата компания възнамерява да прати товарен полет до Марс през следващата година, а през 2020г. да го направи с втора космическа сонда. Причината за това е, че орбиталната среща между Земята и Марс, която благоприятства подобна мисия е веднъж на всеки 26 месеца. За да се справи със сроковете Илон Мъск ще конструира не само ракети за многократна употреба, но и много по-големи и мощни космически кораби, които могат да носят максимален товар. В момента вече се работи над съоръжението за първата мисия на SpaceX. 

 

Кодовото име е BFR, като ракетата се очаква да замести сегашните Falcon 9, Falcon Heavy и Dragon. Според данните височината ще бъде 106 метра при широчина от 9 метра, като на повърхността ще се превозват до 150 тона товар. Стойност, която е пет пъти повече, спрямо възможностите на Facon Heavy, което днес е най-голямото космическо съоръжение на SpaceX. Конструкцията на BFR ще стартира през следващата година, а финансиране ще се генерира от изстрелването на сателити в Космоса и обслужване на Международната космическа станция.

 

Вижте SpaceX ще доставя сателитен интернет до 2024г.