Говорейки за продукти с марката Google, вие най-вероятно си представяте Google Glass или Android Wear, но компанията има много по-вълнуващи идеи. Преди няколко седмици, от Google разкриха най-новите актуализации на проекта Project Jacquard – експеримент, който има за цел да вгради технологиите в дрехите които носим.

 

С Jacquard, Google е на път да постигне нещо, което досега се изплъзваше на компанията, а именно да създаде смарт дрехи, които са по-привлекателни дори от мобилните джаджи.

Ранен прототип на Jacquard, Google показа още миналата година, но едва сега можем да говорим за продукт, който е готов да се появи по рафтовете на магазините. Project Jacquard трябва да се появи в магазините на Levi's през 2017 година, като тази есен ще бъдат проведени бета-тестове – нещо, което се случва за пръв път с дреха.

Как работи Jacquard?

На външен вид смарт якето прилича на най-обикновена дънкова дреха, но всъщност позволява на този, който го носи, да приема телефонни обаждания, да има достъп до карти и навигация, да управлява музиката си и много други неща. В ръкавите на якето има специална проводима тъкан, която позволява да работите по повърхността с жестове, управлявайки приложенията директно така, както го правим на дисплея на смартфона или таблета.

 


Якето е съвместен продукт на Google и Levi’s и е предназначено най-вече за хора, които пътуват по-дълго за работа, както и за колоездачи, които могат да използват различните приложения, без да се разсейват излишно.

Защо трябва да ме е грижа за Project Jacquard?

Смарт дрехите все още не са напълно усъвършенствана технология, а и поради високата им цена те не са привлекателна алтернатива на мобилните устройства за повечето хора днес. С Project Jacquard, Google най-накрая имат реален шанс да променят този факт.

 

 

Целта на Google е да направи технологията достъпна за много производители на облекло, а не само за една или две марки. Разбира се, много ще зависи от това как потребителите реагират на тази нова категория продукти.

 

Вижте как навлязоха технологиите в света на модата