Google Play представлява най-голямата екосистема от приложения за смартфони по отношение на разнообразието от заглавия и броя на изтеглянията. App Store продължава да генерира повече приходи, но предлага по-малко приложения на потребители. Внушителната популярност на Android закономерно води до по-голям интерес сред разработчиците. Същото може да се каже и за хакерите, които постоянно опитват да преодолеят защитата на онлайн магазина за приложения. Това кара Google да бъдат много предпазливи.

 

 

Все пак филтрите на компанията успешно блокират над 99% от опасното съдържание. През последните месеци Goоgle промениха изискванията за одобрение на разработчици. Успоредно с това им бяха предоставени повече инструменти, с които да подобряват сигурността на своите заглавия. Това направи Google Play по-безопасно и подходящо място за децата и родителите им. Аpp Defence Alliance е умна система с машинно обучение, която анализира кода на приложението и търси непрестанно доказателства за зловреден софтуер.

 

 

Google са засилили партньорствата си с външни експерти по сигурността, което позволява още по-ефективно да се борят с опасното съдържание в Google Play. През последната година се забавлява 98% спад в броя на приложенията, които имат достъп до SMS съобщенията и гласовите обаждания, съобщава xda-developers. Всеки ден се сканират над 100 млрд. приложения, докато Play Protect системата е блокирала над 1.9 млрд. инсталации на зловредния софтуер през 2019г. Съчетанието от мерки позволява безопасно да сърфираме в Google Play.

 

Още от Digital: Защо Google Play има най-голям принос за сигурността и успеха на Android