Google продължават да работят усилено, за да подобрят сигурността на своята мобилна платформа и да ускорят софтуерните ъпдейти. Аndroid е операционна система, която е разработена с Linux kernel кода, който представлява ядрото на всеки смартфон. Въпреки това Google използват силно модифицирана версия, която допълнително се променя от самите производители, като Qualcomm и MediaTek. Именно това е причина за двата най-големи проблема на Android и това са бавните ъпдейти и сигурността.

 

По време на Linux Plumbers Conference събитието от Google изразиха желанието да променят ситуацията като приближат Android максимално към стандартната версия на Linux kernel. Предимствата от подобен ход са разнообразни, като на първо място ще спести ценно време на производителите, които трябва да въвеждат хиляди промени в кода след всеки нов ъпдейт на ядрото. Google също така няма да им се налага да поддържат твърде дълго по-старите версии на Linux kernel, предаде AndroidPolice.

 

 

Taка например всички смартфони, които използват ARM базирани процесори ще предложат на потребителите по-висока производителност и по-дълъг живот на батерията. Първата стъпка от този процес е да слеят максимално много модификации на Android към основното ядро на Linux kernel. В началото на февруари е имало над 32 хил. различни корекции на кода и 1500 изтривания ,спрямо Lniux 4.14.0. За сравнение само година по-рано Аndroid използва повече от 60 хил. реда код върху основата на Linux.

 

 

Още от Digital: 4 лесни начина за скриване и ограничаване на Android приложения