Neuralink е името на една от компаниите на Елън Мъск, която работи над създаването на уникален компютърен интерфейс. Целта на софтуера е да осъществи високоскоростна връзка между човешкия мозък и компютрите ни. За целта ще се използват усъвършенствани алгоритми с изкуствен интелект. Амбициозният план на Neuralink предвижда невронните мрежи да бъдат вградени директно в човешкото съзнание. Технологията би позволила да използваме изкуствен интелект, както всяко едно от другите ни сетива.

 

Спокойно можем да кажем, че това е най-футуристичната идея на трите компании, които притежава Елън Мъск. Другите две са Теsla и SpaceX, коментира TechCrunch. Neuralink уточниха, че за създаването на подобна технология са необходими между 8 и 10 години. Eлън Мъск ще изпълнява ролята на главен изпълнителен директор и потвърди, че софтуера им ще се използва първо в потребители, които страдат от различни заболявания. Необходимо е да се вземат съответните одобрения, за да се проведат тестове с реални хора. 

 

Концепцията да интегрираме изчислителни програми с изкуствен интелект директно в човешкия мозък е доста впечатляващa. Елън Мъск смята, че това не само е възможно, но и може да се превърне в естествена част от тялото ни. За пример той даден начина, по който хората се изразяват на различни езици, които знаят и това активира определени части на мозъка. В заключение ще отбележим, че подобна технология има потенциала да се използва и от другите две негови компании, когато стане реалност.

 

Вижте могат ли машините с изкуствен интелект да мислят като хората