Вижте още видеото Как да видите скрита парола за Wi-Fi, сайт или приложение в Android смартфон или Windows компютър 

Като изключим парите, които са най-фалшифицираното нещо в света, на първа позиция по фалшифицирани модели са ръчните часовници. В световен мащаб има хиляди копия на скъпи оригинали, които се носят от какви ли не клиенти. Повечето от тях знаят, че притежават реплики, но има и такива, които дори не подозират, че часовникът на ръката им не е оригинален, защото има визуално почти съвършени имитации. Обикновено истината се разбира щом часовника се отвори и професионалист види механизма му.

 

 

При смартфоните нещата често стоят по сходен начин. Там визуално имитаторите могат да се постигнат почти идентичен дизайн, но що се отнася до хардуера и качеството на дисплеите, обикновено разликите между репликата и оригинала са огромни. Това се дължи на факта, че в един флагман смартфон, най-скъпото нещо са именно дисплея и хардуера, към който причисляваме и камерите, параметрите на които е невъзможно да се копират, когато целта е топ модел.

Макар и по-рядко, но реплики се правят и на смартфони от по-нисък клас, като тогава е по-възможно човек да се заблуди, че купува оригинал, особено ако не е „на ти“ се технологиите. Нашият съвет е да купувате смартфоните си директно от производителя, ако той има магазин или представител в България, от официален вносител или от известните вериги за електроника. Най-често измамите с фалшиви телефони идват от мними търговци в сайтовете за продажби или в чрез обяви в Marketplace на Facebook.

 

Ето какви интересни функции има Leica камерата на смартфона Huawei Mate 40  Pro - Тестови снимки | Digital.bg

 

Най-често обект на имитация, все пак си остават известните флагмани, които всеки иска да притежава, но не всеки е готов да даде голяма сума за придобиването им. Да вземем например един от най-добрите смартфони към момента – Huawei Mate 40 Pro.

Във видео ревютата, които сме му правили, единодушно се убедихме, че това е наистина впечатляващо устройство с красив дизайн и топ технически характеристики. Решихме да направим едно бързо проучване на това, дали в България се продават негови фалшификати и резултатите не закъсняха.

 

 

В много редки случаи производителите на имитации ги кръщават с имена, копиращи напълно тези на оригиналите. Обикновено се използват определени елементи от оригиналните марки и имена, като се разменя по някоя буква. Така е например в тази обява, която намерихме в Marketplace.

Там продавачът продава „Смартфон Mate40 pro+“. Като така, дори да се продава имитация. Обикновено се казва, че марката е Mate40, а моделът е pro+. Ако се загледате в снимката с гърба на смартфона, че видите и че между камерите пише LEIKA, а при оригинала камерата е направена в сътрудничеството с LEICA.

 

 

Понякога обаче самите продавачи не са толкова добросъвестни или съвсем „неволно“ публикуват в обявите си имената на оригиналите. Както е в обява, скрийншот от която сме приложили тук. В нея в заглавието търговецът е написал, че продава смартфон Hawei, като е пропуснал буквата „u“.

В описанието обаче, на няколко места изписва правилно марката – Huawei. Това а за разлика от първият пример, който ви дадохме, вече е подвеждаща информация. Ако се загледате обаче, рози смартфон доста се отличава визуално от оригинала. Най-малкото в по блока с камерите и светкавиците.

 

 

Тук пък вече наблюдаваме пълна имитация, както в разположението на камерите и в правилното изписване на споменатото лого LEICA между тях, така и в обявата, в която продавачът е написал, че продава „Смартфон Huawei“.

И в трите случая обаче е хубаво да се замислите – дали според вас е възможно, смартфон който струва над 2000 лева, да се продава нов от някой за 225 или дори за 300 лева? Друго важно нещо, на което трябва да обръщате внимание са техническите характеристики, които притежава даден смартфон, който има претенции да е оригинален.

 

 

Най-лесно е да използвате върсачката в Digital.bg и посредством нея да откриете видео ревюто на модела смартфон, който ви интересува. Ние тестваме и показваме само оригинали и споделяме с вас пълните им технически параметри. Просто изгледайте въпросното ревюто и сравнете всичко със смартфона, който някой ви предлага.

 

 

Ако имате възможност да тествате даден смартфон преди покупката му, можете да използвате и някое от безплатните приложения, за потвърждаване на произхода на устройството. Просто напишете в Google Play, AppStore или AppGallery “Phone info” и стартирайте теста. Той ще ви каже, дали дадено устройство е оригинално или не.