Високата скорост на работа е най-сериозното предимство на SSD дисковете и водещите производители продължават да се надпреварват как да увеличат максимално техния капацитет за съхранение на данни. Екип от инженери на Micron и Intel създадоха уникалната технология 3D Xpoint, която ще ги направи дори още по-бързи от сегашните модели. Съвместните им усилия ще ускорят нейното навлизане на пазара и ще ни позволят да извършваме трансфери на информация, които не сме си представяли досега, съобщава TechRadar.

 

Oт Intel твърдят, че използването на 3D Xpoint ще увеличи скоростта на SSD дисковете 10 пъти и ще ги направи още толкова пъти по-плътни от сегашните DRAM модули, които се радват на голяма популярност на пазара. Предимствата на тази технология се очаква постепенно да провокират интереса и на други компании, като вече знаем, че устройствата с тази технология на Intel ще носят бранда Optane. Първите SSD модели на Micron, които се възползват от нея ще се казват QuantX, a продажбите им на пазара ще стартират до края на настоящата година. 

 

Много анализатори определиха 3D Xpoint като най-голямата революция в тази сфера след NAND флаш паметта и е само въпрос на време всички ние да можем да се възползваме от подобренията в нея. Самата технология изисква устройствата да имат такава структура, която позволява информацията да бъде прочитана и записвана в малки количество на осезаемо по-висока скорост. Остава само да видим каква ще бъде цената на първите SSD дискове с 3D Xpoint, когато стартират продажбите им на глобалния пазар, което ще се случи в следващите няколко месеца.

 

Вижте какво трябва да имаме предвид при покупка на SSD диск