Новото поколение смартфони с Android вече използват USB Type-C портове, докато Apple продължава да се придържа към своя Lightning конектор. В крайна сметка това може да доведе до объркване и несъвместимост на аксесоарите за двете водещи мобилни платформи. Oт 9to5mac ни информират, че Apple планират да използват нов Ultra Accessory Connector (UAC) стандарт за аксесоарите, покриващи изискванията на Made For iPhone (МFi) програмата. 

 

Идеята на компанията е така да се осигури съвместимост между Lightning и USB Type-C стандартите и да се позволи те да работят по-добро заедно. Тук е момента да отбележим, че Apple нямат намерение да заменят Lightning портовете в своите смартфони и таблети. Вместо това UAC конекторите ще се използват като посредник за свързване на аудио слушалки към iPhone и iPad. Кабелите UAC не са нови и вероятно сте ги виждали в някои джаджи, като например фотоапаратите на Nikon. 

 

По този начин Lightning аудио слушалките ще могат да се свързват с USB Type-C портове и обратно. Новият кабел, който ще използва Apple ще позволи на аксесоарите автоматично да се настройват и разбират към какъв конектор са свързани. Водещите производители на смартфони с Android също започват да представят модели без 3.5мм. аудио жакове. Подобни решения като това на Apple могат да бъдат полезни и на техните собственици.

 

Вижте какви видове USB кабели съществуват