Аndroid O ще предложи различен интерфейс и много допълнителни функции, в сравнение с Android Nougat. Един от основните акценти в разработването на платформата е живота на батерията. Google експериментират с ново меню, което ще ни показва какъв капацитет от батерията изразходват мобилните приложения, работещи във фонов режим. Информацията ще взема под внимание начина, по който използваме даден софтуер и ще изчислява приблизителното време, в което можем да работим с него до изчерпване на батерията, предаде Android Police.

 

Потребителите ще могат да виждат колко процента от батерията дадено приложение е изразходвало във фонов режим, съпоставени с това колко дълго активно са работили с него. Концепцията на Google е да ни предоставят максимално много информация, с която да преценим как по-добре да използваме смартфона, за да си гарантираме дълъг живот на батерията. Аndroid O ще следи приложенията, които работят във фонов режим и ще ни предупреждава, ако те изразходват необичайно много системни ресурси.

 

По този начин Google искат да оптимизират работата на смартфоните и да ни предпазят от софтуера, който консумира твърде много батерия. Новото меню ще показва много повече детайли за мобилните приложения, която потребителите трябва сами да използват и да преценят кои от тях да изтрият. Google разработват и допълнителни софтуерни оптимизации, които ще допринесат за по-дългия живот на батерията в Android O.

 

Вижте седем полезни функции, които ни очакват в Android O