Verily е името на дивизията за биологични науки на Alphabet, която ще си партнира с учени от Duke University и Stanford Medicine в съвместен проект. Общата им идея предвижда провеждането на четиригодишно изследване, в което ще се включат над 10 хил. участници. Verily ще се опитат да разберат повече за рисковите фактори, които водят до появата на определени заболявания. Инженерите на компанията искат да разработят софтуер, който да предлага ефективна превенция срещу тях, предаде CNBC.

 

За целта те ще наблюдават внимателно как се променя човешкото тяло, когато е здраво и като започне да показва симптоми на дадено заболяване. В процеса на изследване ще се събира не само информация за участниците, но също и различни биологични проби като кръв и слюнка. Tова ще става с поставянето на специален часовник, който ще измерва в реално време важни параметри в тялото като сърдечен ритъм, кръвно налягане, степен на активност и др.

 

Участниците ще попълват и анкети, с които да предоставят допълнителни данни за състоянието си. Проучването трябва да вдъхнови създаването на ново поколение инструменти за превенция на заболяванията, различни от диагностицирането и самото лечение. Verily вече стартираха и проект с фармацевтичната компания Sanofi SA, в който инвестираха $500 млн. Предстои да видим дали Alphabet ще успеят да създадат по-ефективни методи за лечение и така да допринесат за развитието на медицината.

 

Вижте как съвременните технологии променят медицината