Вече ви информирахме, че Apple ще обжалват рекордната глоба от €13 млрд. в Ирландия. Teхнологичният гигант продължава усилено да се противопоставя на тази финансова санкция. От Reuters ни информират за следващата голяма стъпка в развитието на този интересен конфликт между Apple и регулаторните органи на ЕС. Данните разкриват, че Европейската комисия (ЕК) е завела официално дело срещу Ирлания заради неспособността им да възстановят дължимата сума от компания. 

 

Въпросните €13 млрд. представляват неплатени данъци от Apple, които се очаква скоро да бъдат върнати в европейския бюджет. Колосалната глоба е наложена още през лятото на миналата година, но в последните 12 месеца Ирландия не са предприели никакви стъпки, за да съберат сумата. Именно това е причината еврокомисаря по конкуренцията в ЕС, Маргарет Вестагер да задейства новата съдебна процедура срещу компанията. Тя е на мнение, че само така ще успее да събере глобата. 

 

Предстои да видим как ще се развива този конфликт, но е очевидно, че EС ще действат все по-агресивно срещу подобни казуси. Само въпрос на време е да разберем какво мислят от Apple и дали могат да се защитят пред съдебните органи. Много е вероятно Ирландия също та стане обект на подобни разследвания. Google също са обект на подобни проблеми пред регулаторните органи на континента. 

 

Вижте как всеки град в ЕС ще осигурява безплатен достъп до Wi-Fi мрежи до 2020г.