Водещият регулатор по темите с неприкосновеността на личната информация в Европа стартира официално разследване срещу Google. Конкретният мотив са алгоритмите, с които компанията събира и управлява личните данни на милионите си потребители. Новото разследване е продължение на множеството оплаквания от групи за правата на човека и свободата на словото от държави-членки на ЕС. В крайна сметка Ирландската комисия защита на данните (DPC) предприе официални мерки срещу Google.

 

Обвинението включва серия от въпроси, които се отнасят до законното право на технологичният гигант да генерира данни за локацията на потребителите и прозрачността около обработването им. Настоящото разследване е базирано на постановленията залегнали в раздел 110 от Закона за защита на данните oт 2018г. и е в съответствие с механизма за сътрудничество описан от член 60 на GDPR. съобщава TechCrunch. Предстои да се установи дали има доказателства за злоупотреби с личните данни от страна на Google.

 

 

Първите сериозни доказателства за нарушението на антитръстовите регулации на континента са факт още в края на 2018г. Тогава Google е обвинена от BEUC -които представляват националните групи за правата на потребителите сред държавите-членки на ЕС. Организацията обърна внимание на факта, че вече изминаха 14 месеца и е време регулаторите да се активизират и да вземат решение по казуса. В противен случай рискуват да загубят доверието на гражданите към себе си в дългосрочен план.

 

Още от Digital: 8 начина да спрем Google да ни следи