Виртуалните валути продължават да набират популярност въпреки спада в цените от последните месеци. Биткойн, етереум и другите водещи дигитални методи за разплащане бяха силно засегнати от действията на китайското правителство. Консервативният режим в страната си постави за цел да забрани копането на биткойн, което предизвика сътресения в пазара на криптовалути.

Професионалистите и ентусиастите, които се занимават с тази дейност са изправени пред още един неочакван проблем, който е свързан с европейските регулатори. ЕС планират да въведат законодателни мерки, с които искат да улеснят проследяването на дигиталните портфейли, в които се съхраняват виртуалните валути.

Това е част от мащабната стратегия на ЕС да се бори по-успешно и ефективно срещу финансовите престъпления, укриването на данъци и прането на пари сред държавите-членки. Законодателните мерки включват изискването борсите за криптовалути и други доставчици на услуги да събират информация за потребителите.

В момента портфейлите са напълно анонимни и обвързани със сложни пароли, без да съдържат лични данни, съобщава CNet.

 

 

Новите ограничения ще обхванат всички доставчици на услуги в криптопазара на територията на ЕС. Разследванията на властите показват, че това е един от новите и най-разпространени методи за пране на пари в световен мащаб. Осигуряването на финансовата стабилност изисква прилагането на по-драстични мерки срещу сектора на виртуални валути.

Според данни на компанията Chainalysis повече от $2 млрд. трансфери с криптовалута са били в сивия сектор през 2020г. Любопитен факт е, че над 55% от сумата е прехвърлена в 270 блокчейн сметки. Новите закони на ЕС биха затруднили сериозно тази дейност, разкривайки лични данни за притежателите на съответните портфейли.

Американската служба за борба с финансови престъпления също вече призова за подобни действия в САЩ. Цената на биткойн достигна рекордните $62 хил. през април като след това се срина до под $30 хил. заради забраната на Китай. Aктуалните котировки са на стойност от $30 700.

 

Още от Digital: Може ли да се генерира криптовалута с Android смартфон