Технологичните гиганти ще трябва да бъдат много внимателни, за да избегнат нови разследвания и финансови глоби на европейския континент. Причината е, че Европейската комисия (ЕК) подложи на обсъждане и одобри нови мерки, които въвеждат още по-стриктен контрол над дейността на Google, Facebook и др. Най-голямо внимание предизвикат две конкретни законодателни промени в новия Digital Markets Act.

ЕС искат да въведат достатъчно гъвкава рамка, която да регулира поведението на най-големите технологични компании. В противен случай са подготвени серия от финасови санкции. Мерките са провокирани изцяло от идеята да се гарантират правата и свободите на потребителите във всяка една ситуация при използването на дигитални технологии.

Една от важните идеи залегнала в Digital Markets Act е идеята компании да не толерират своите продукти в резултатите за търсене, информира MacRumors. Вместо това Apple и Google трябва да показват на водещо място приложенията на други независими разработчици, което на свой ред ще подобри избора и естествената конкуренция.

 

 

Oбсъжда се активно възможността собствениците на смартфони да могат по-лесно да изтрият всяко едно приложение, което е предварително инсталирано на хардуера. ЕС искат още данните за начина, по който използваме устройствата да се споделят безплатно с рекламодателите, издателите и разработчиците. Ако дадена компания не спазва тези регулации ще бъде глобена с 10% от годишните приходи.

Специален акцент в Digital Markets Act е неподходящото съдържание. Онлайн платформите ще бъдат стимулирани да подобрят своите инструменти и да премахват подобни клипове, снимки и приложения. Някои от по-крайните мерки дори предвиждат компании да продават част от бизнеса си, ако не спазват новите правила на територията на държавите-членки на ЕС.

Тези средства целят да редуцират влиянието на големите компании, като предоставят по-голяма свобода и избор на крайния потребител. Въвеждането на унифицирани правила в Digtial Markets Act ще има важно значение за бизнес климата на континента, като обсъжданията ще продължат активно в следващите месеци.

 

Още от Digital: ЕС представи дигитална стратегия за лидерство в света на технологиите