Регулаторните органи на ЕС многократно доказаха, че са изключително стриктни към всяко действие, което нарушава неприкосновеността на потребителите. Всички водещи технологични компании са принудени да се съобразяват с множество специфични правила, които в противен случай биха им коствали внушителни глоби. По този начин ЕС искат да гарантират, че всеки гражданин е защитен и може да потърси правата си, предаде TechRadar.

 

Следващият приоритет нa регулаторите в сферата на онлайн търговията е премахването на сегашната система за геоблокиране. На практика това означава, че сега всеки от нас е натоварен с допълнителни данъци и такси при извършването на определени покупки в интернет. ЕС приеха пакет от мерки, който ще премахне това ограничение и ще възстанови нормалното ценообразуване, като прекъсне пренасочването към линкове за стоки в локалните уеб сайтове.

 

 

Разследването на ЕС показва, че  въпреки ръста в онлайн продажбите в ЕС от 22% през 2018г. над две трети от всички уеб сайтове за продажба в интернет пренасочват към външни страници. Обикновено тези локални сайтове предлагат съответния продукт на много по-висока цена от действителната. Приемането на новия пакет от мерки ще сложи окончателно край на тези практики. Taка ще можем по-свободно и по-изгодно да пазаруваме в интернет. 

 

Още от Digital: EC искат да въведат универсално зарядно устройство за всички смартфони