Европейският съюз (ЕС) официално стартира процедура за намиране на нов собственик на регистъра от .eu домейни. Бъдещият купувач ще бъде офертиран да подпише договор с продължителност пет години. Този контракт ще му осигури контрол над 3.6 млн. домейна и ще влезе официално в сила през октомври 2022г.

Дотогава ще се изпълняват параметрите на настоящото споразумение за собственост на домейните, съобщава ТheRegister. Официален говорител на Главната дирекцията на ЕС за комуникационни мрежи, съдържание и технологии потвърдиха за подновяването на търга за .еu домейните.

Шефът на звеното за бъдещи мрежи, Пиър О'Донъхи ще се заеме лично със задачата да привлече вниманието на DNS индустрията. В следващите месеци предстоят работни срещи с оператори на регистри за домейни, на които ще се обсъжда евентуалната продажба на част от 3.6 млн. домейна "eu".

Това е често срещана практика в индустрията. През последните години бяха подновени много договори за управление и собственост на домейни в интернет.

 

 

Регулаторите разкриха много случаи на задкулисни бизнес практики, правни заплахи и сигнали за корупция, включително домейните ".co", ".au" и ".in". Най-лошият пример за подобни действия доведе до обвинение на министъра на технологиите в Колумбия за сключване на тайна сделка с американската компания Afilias.

планират да проведат серия от разговори със своите партньори, за да избегнат възможността пакета от ".еu" домейни да попаднат в чужди ръце и ще гарантират прозрачна процедура при одобряване и изпълнение на договора.

Ефективна регулация срещу тези практики е изискването бъдещите собственици да бъдат неправителствени организации, а не частни компании.

 

Още от Digital: Продават най-опасния домейн в Интернет за $1.7 млн.