Вече ви информирахме защо 2019 ще е годината за "право на ремонт" на мобилните устройства. Тази инициатива се радва на все по-голям сред потребителите, тъй като им позволява сами да ремонтират любимите си джаджи. Предимствата могат да са разнообразни и да включват спестяване на ценно време и излишни разходи. Сега разбираме, че ЕС искат да разширят обхвата на програмата, като я обвържат с умните джаджи, които използваме всеки ден в интелигентните домове.

 

Новите регулации сред държавите-членки предвиждат производителите да предприемат допълнителни мерки, за да продават продуктите си в ЕС. В това число влизат гаранции, че уредите им са достатъчно качествени, за да гарантират дълъг живот. Успоредно с това компаниите трябва да осигурят резервни части за поддръжка на смарт джаджите за период от 10 години, съобщава BBC. Промените първоначално ще са свързани с новите осветителни тела, перални, миялни машини, както и хладилници.

 

 

Важно изискване е производителите да осигурят лесни начини да могат да се отворят новите им продукти, но също ремонта да е възможен с масово достъпни инструменти. По този начин собствениците лесно биха могли да отстранят повреда или да използват услугата на избран от тях сервиз. ЕС смятат, че тези мерки ще доведат до премиерата на устройства, които имат много по-дълъг жизнен цикъл и ще спестят около $20 млрд. в разходи за енергия на гражданите до 2030г., което е 5% от цялата консумация на ЕС.

 

Още от Digital: Как гласовите услуги ще променят интелигентните домове