Google няколко пъти бяха обвинени да платят рекордни глоби на ЕС и продължават да са обект на редица антитръстови разследвания. Следващият популярен продукт, който може да създаде проблеми на компанията с регулаторите е рекламната платформа AdSense. Разследването е стартирало преди месеци и скоро ще разберем какви санкции ЕС ще наложи на Google. Oчаква се до седмици европейския комисар по въпросите за конкуренцията Маргрете Вестагер да обяви публично решението.

 

Ако първоначалните прогнози се потвърдят и технологичният гигант отново бъде санкциониран това ще се превърне в третата голяма финансова глоба за Google през последната година. Припомняме ви, че през лятото ЕC глоби Google с €4.3 млрд., заради Android. Тази санкция бе свързана с нелоялни практики, принуждаващи производителите на смартфони с Android предварително да инсталират приложенията на компанията, за да имат достъп до Google Play. След това Google бяха глобени с още $2 млрд. 

 

 

Втората глоба бе провокирана от онлайн пазаруването и начина, по който се индексират определени търговци за сметка на други в търсачката на Google. Mного е вероятно рекламната платформа AdSense да се превърне в следващата жертва на  Маргрете Вестагер и да доведе до нова солидна глоба за компанията, коментира AndroidHeadlines. При всички положения компанията ще обжалва и ще се опита да си спести излишните разходи, като въведе промени в своите алгоритми, съгласно указанията на ЕС.

 

Още от Digital: Oбвиниха Google, че умишлено блокира достъпа до алтернативни търсачки в Android