Google постоянно е обект на различни разследвания на територията на ЕС. Регулаторните органи разследват по различни обвинения действията на компанията. Основните проблеми на Google са свързани с това, че се възползват от доминиращата си позиция в сферата на търсенето. Този мотив вече е причина за много дела заведени срещу компанията. В следващите няколко седмици се очаква ЕС да представят официално становище спрямо бизнес практиките на Google

 

Според непотвърдена информация регулаторните органи не са доволни от действията на Google в сферата на търсенето, което ще се превърне в причина за една от най-рекордните глоби регистрирана досега на територията на континента. Очаква се сумата да надхвърли $1 млрд., информира PhoneArena. Крайното решение се очаква да бъде обявено до няколко седмици и ще сложи дългогодишен спор между Google и EС в сферата на търсенето.

 

В зависимост от конкретните обвинения Google дори могат да получат глоба, която е еквивалентна на 10% от приходите им в Европа. През миналата година компанията е отчела приходи от над $90 млрд. Това означава, че крайната глоба може да е много по-сериозна от €1 млрд. Предстои да видим какво ще е крайното решение и дали Google ще обжалват успешно налагането на подобни глоби.

 

Вижте каква е причината от ЕС да смятат, че Google вреди на иновациите в индустрията