Teхнологичният гигант отново е изправен пред възможността да бъде разследван от антитръстовите органи на ЕС. Този път конкретният повод е виртуалния асистент Google Assistant, който е предварително инсталиран на устройствата с Android. Регулаторите искат да разберат дали Google умишлено не толерира своето заглавие, което нарушава личния избор и естествената конкуренция.

ЕС подканят производителите на смартфони, които имат доказателства, че компанията ги принуждава да инсталират Google Assistant в новите си устройства да ги предоставят в процеса на разследване. От компанията твърдят, че Android предоставя максимална свобода на крайния потребител, но ЕС все пак ще предприемат действия, за да установят дали това твърдение отговаря на истината.

Регулаторите искат да разберат дали алтернативните приложения получават същото внимание и дистрибуция. Проверката ще е свързана и с начина, по който Google кара производителите да преинсталират техните софтуерни решения, за да имат достъп до Android.

 

 

Виртуалните асистенти като Google Assistant имат достъп до огромно количество информация за потребителите. Това е причината регулаторите да бъдат по-активни в опитите си да разберат дали компанията използва нелоялни бизнес практики.

Другите популярни приложения в тази категория са Amazon Alexa и Siri, които представляват бизнес за над $4.2 млрд. през изминалата година. Анализаторите са уверени, че тази цифра ще се удвои до края на 2024г. В контекста на тези цифри не е изненадващо желанието на Google да имат достъп до повече данни на потребителите, които работят с Google Assistant.

Не за първи път компанията е обвинена, че използва доминиращата си позиция, за да си спечели предимство пред своите конкуренти. Подобни действия вече провокираха глоби за почти €10 млрд., които ЕС наложи на Google през последното десетилетие.

 

Още от Digital: EC въвеждат нови регулации, които ще принудят Google и Facebook да плащат за новини