Европейските регулатори многократно доказаха, че са изключително стриктни към политиката на водещите технологични компании. Антитръстовите органи на ЕС въведоха множество законодателни промени, с които да гарантират максимална гъвкавост и свобода за развитие на IT сектора. През последната година видяхме драстични мерки за утвърждаване на регламентите въведение с GDPR, както и третата глоба за Google в размер на милиарди долари. EC стартираха и допълнителни разследвания срещу други водещи имена в индустрията през 2019г., съобщава CNet.

 

По всичко личи, че регулаторите на континента нямат намерение да променят своята стратегия и ще са дори още по-стриктни срещу технологичните гиганти през 2020г. Най-голяма роля за тези процеси има Маргрете Весгагер, която през последните пет години се превърне в човека, който съсредоточава властта на ЕС срещу нелоялните практики на Google и Facebook. Добрите резултати от свършената работа са причината датския политик да продължи да бъде еврокомисар по въпросите с конкуренцията сред държавите-членки на ЕС, но с допълнителни отговорности.

 

 

Маргрете Вестагер също така изрази увереност, че не се притеснява от евентуалните врагове, които вероятно не харесват работата ѝ от първия мандат. Въпреки това европейският комисар потвърди, че ще продължи да влага същите усилия, за да гарантира, че гражданите на ЕС получват най-добрите продукти на най-добрата цена. Именно заради това антитръстовите регулатори ще продължат да бъдат дори още по-стриктни, за да не позволяват на технологичните компании на заобикалят актуалното законодателство.

 

Още от Digital: ЕС одобриха създаването на биометрична база данни на гражданите от държавите-членки