ЕС официално разкриха детайли зa дигитална стратегия, с която да развият единен европейски пазар на данни в дългосрочен план. Амбициозните планове предвиждат Европа да се превърне в световен лидер в света на технологиите през следващото десетилетие. Вече се работи на пакет от инвестиционни и регулаторни мерки, които да стимулират развитието на IT сектора сред държавите-членки на ЕС. Новата стратегия представлява основа, която формулира принципите за оформяне на лидерската позиции на ЕС в сферата на дигиталните технологии.

 

Водещ приоритет в предвижданата рамка е изкуствения интелект, която трябва да ускори технологичния прогрес и иновации в следващите години. Дигиталната стратегия не предвижда значителни законови промени, а цели да подпомогне голям брой представители на средния и малкия бизнес на територията на ЕС в развитието на технологичните им проекти. Крайната цел е европейските компании да изпреварят своите конкуренти от САЩ и Китай при модерните технологии, както и да се подобри благосъстоянието на европейските граждани, съобщава CNet.

 

 

Създаването на единна база данни ще улесни бизнеса и гражданите, като им предостави бърз достъп до огромно количество полезна информация. Разработката на усъвършенствани системи с изкуствен интелект е ключов елемент от новата програма. ЕС са глобален лидер в сегмента на AI сегмента и ще опитат да разширят преднината си пред своите конкуренти. В следващите месеци предстоят широки дискусии относно конкретните параметри, които да залегнат във финалната стратегия. Консултациите на високо равнище ще бъдат отворени до средата на май 2020г.

 

Още от Digital: Защо ЕС се отказа от въвеждането на по-стриктни регулации за приложенията за комуникация