EC продължават да прилагат изключително стриктни мерки относно правата на европейските граждани и полагат много усилия да гарантират свободата на словото на континента. В последните месеци някои от най-големите компании в IT сектора бяха глобени с внушителни суми, заради нерегламентирани бизнес практики. ЕС многократно изразиха решимост да бъдат безкомпромисни при нарушаване на законодателството и ще продължат да бъдат максимално строги срещу всякакви нарушения. От Inquirer.net  сега привличат вниманието ни с интересно съдебно решение.

 

Оказва се, че Съда на Европейския съюз официално е постановил, че всяка снимка качена в онлайн пространството трябва да има изричното съгласие от самия автор преди да бъде публикувана в интернет. Това бе решението на дело, което е свързано с германски ученик, който използва снимка от популярен в страната сайт за пътувания в неговия училищен проект. Въпросната снимка е свободно достъпна и като част от проекта му е качена в официалния сайт на училището, в което се обучава. Авторът на изображението, обаче подава жалба, тъй като не е дал съгласието си.

 

 

В обвинението фотографа казва, че е позволил само на първоначалния сайт за пътуване да качи неговата снимка. Успоредно с това автора иска финансово обезщетение от €400. Съдебните заседатели споделят мнението и стигат до заключението, че снимките в интернет трябва да се споделят и публикуват в други сайтове само, когато човека, който я е направил е информиран и няма нищо против. Настоящото решение е първото по рода си, но за в бъдеще ще има достатъчна правна стойност, за да се прилага в други казуси със споделяне на снимки в интернет.

 

Още от Digital: EC ще инвестират $1млрд. в разработването на суперкомпютри