Teхнологичните компании продължават да бъдат обект на специален интерес от страна на антитръстовите регулатори в ЕС. Разследванията на тези органи засягат предимно гиганти като Google и Facebook, като вече провокираха няколко рекордни глоби. Стратегията на ЕС няма да се промени, за което потвърждение намираме в думите на европейския комисар по въпросите на промишлеността, Тиери Бретон. Той сподели, че Facebook трябва да се адаптира към ЕС, а не да очакват обратния процес.

 

Изказването пред медиите става факт след кратка среща проведена между европейския комисар и шефа на компанията, Марк Зукърбърг. Инициативата е част от отворените разговори между EC и представители на технологичните среди. Очаква се до броени дни Тиери Бретон да представи първата част от нов пакет с регулации, които са предназначени специално за IT гигантите от САЩ, както и китайските компании, спонсорирани от държавата. От своя страна Марк Зукърбърг сподели, че е доволен от срещата.

 

 

Шефът на Facebook разкри, че е провел конструктивен диалог с Тиери Бретон относно бъдещото сътрудничество между компанията и ЕС, съобщава Reuters. Все още не е взето официално решение дали да бъдат въведени по-стриктни мерки за контролиране дигиталните платформи и онлайн услугите в интернет. Европейският комисар по правосъдието, Вера Юрова също подкани Facebook да положат повече усилия да се адаптират към европейското законодателство, за да си спестят бъдещи проблеми.

 

Още от DIgital: Facebook ще отговарят пред ЕС за финансовите рискове на виртуалната валута Libra