Eвропейските граждани вече могат да пътуват, като използват дигитален COVID-19 сертификат. Цифровият паспорт представлява доказателство за направена ваксинация или получен отрицателен тест. Хората, които са прекарали COVID-19 също могат да получат документа, който включва QR код и уникален дигитален номер.

Потребителите, които имат дигитален паспорт за COVID-19 не могат да бъдат подлагани на карантина в други страни, но също да бъдат принуждавани да плащат за тестове. Официалният сертификат на EC може да се издаде при използване на някоя от одобрените ваксини: АstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna и Johnson & Johnson.

Дигиталният документ важи на територията на държавите-членки на ЕС, но ще може да се използва и в други страни, чрез допълнителни споразумения.

 

 

За максимално улеснение е предвидена възможност да отпечатате дигиталния сертификат на хартиен носител. ЕС са категорични, че при издаването и управлението на сертификатите не се споделя и съхранява поверителна информация за гражданите. Издаването на дигитален ваксинационен паспорт е безплатно, като вече десетки милиони потребители на ЕС разполагат с документа.

В следващите седмици техния брой ще се увеличи допълнително. Използването на документа е важна стъпка за нормализиране на свободното движение. Някои сектори като туризма са силно засегнати от пандемията и дигиталния сертификат може да позволи на този бранш да се възстанови от понесените щети.

Израел и Япония са държави, които също работят активно за създаване на цифрови здравни карти за свободно пътуване на своите граждани. Премахването на допълнителните ограничения при движение е ключово за дългосрочното справяне с кризата.

 

Oще от Digital: Учени препоръчват тренировки на обонянието вместо лекарства за възстановяване от COVID-19