Eвропейският парламент проведе специално заседание, на което гласува и одобри нов план, който ще сложи край на таксите за роуминг във всички страни-членки на ЕС. Стратегията предвижда от 15 юни 2017г. мобилните оператори на континента да спрат да ги таксуват допълнително за разговори, текстови съобщения и интернет, когато пътуват в другите европейски държави. Официалното решение идва след дълги преговори, които продължиха няколко години, но oпределено ще бъде от полза за всички потребители, предаде BBC.

 

Един от най-големите мотиви на ЕС е, че това ще сложи край на  порочната практика даден човек  да бъде таксуван с огромни суми за изтегляне на филм или други големи файлове, докато пътува в чужбина. Европейският парламент постанови, че мобилните оператори могат да увеличават с не повече от €0.05 за минута разговор, €0.02 за текстови съобщения и €0.05 за мобилен интернет потребителите, в сравнение със същите цени в родната им държава. Трябва да отбележим също, че това се очаква да влезе в сила от 30 април 2016г. и ще продължи до 15 юни 2017г.

 

По този начин всеки един от нас ще плаща с до 75% по-малка сума за роуминг, когато се придвижва на територията на ЕС. Така само след по-малко от две години вече няма да се притесняваме за това с кой говорим или какъв трафик на интернет консумираме докато се намираме в други страни на континента. Премахването на таксите за роуминг е идея, която много потребители чакаха с нетърпение да се реализира и ето, че скоро най-накрая ще стане факт.

 

Вижте как да подобрим скоростта на мобилния интернет