Последното поколение смартфони на водещите производители с Android използват USB Type-C конектори, докато Apple залагат на Lightning портове в джаджите си. Така компанията следва плътно стратегията си да използва различни технологични стандарти от конкурентите си. Само преди седмици разбрахме, че нов закон в ЕС може да накара Apple да използват USB Type-C конектор в iPhone. Съвсем закономерно идеята предизвика неодобрението на компанията, която не е привърженик на USB Type-C.

 

 

Независимо от предпочитанията на Apple сега в Европейският парламент (ЕП) се проведе официално гласуване на законопроекта. Крайният резултат е, че резолюцията получи подкрепата на 582 депутата, докато едва 40 се обявиха против. На практика това означава, че въвеждането на единен стандарт за зарядни за мобилни устройства в ЕС ще трябва да влезе в сила до юли 2020г. Инициативата е част от мащабните планове да се ограничи количеството електронни отпадъци на континента.

 

 

Конкретните данни в резолюцията твърдят, че всяка година в световен мащаб се генерират около 50 милиона метрични тона от електронни отпадъци. Това е средно около 6 килограма на всеки човек, съобщавa CNet. За сравнение ситуацията в Европа е по-различна, като тази цифра е 12.3 млн. тона или 16.6кг. на потребител в държавите-членки. Въвеждането на един стандарт за зареждане на мобилни устройства ще помогне на ЕС да се справят с проблема и се очаква да улесни потребителите.

 

Още от Digital: Apple не иска да използва USB Type-C в ЕС защото това ще увеличи електронните отпадъци