EC финансира доста проекти за разработването на модерни технологии, но са изключително стриктен орган по отношение на регулациите и честно налагат внушителни глоби на най-големите компании. Комисията по правни въпроси на EC, която е известна като JURI гласува в полза на нова законодателна промяна, която е предназначена да защитава притежателите на авторските права. Въпросният пакет от мерки се казва The Copyright Directive и вече предизвика широк, но противоречив отзвук сред потребителите и специалистите, предаде DigitalTrends.

 

Много от критиките от въвеждането на директивата са свързани с опасения от нарушаване на свободата на интернет и забраната от ъплоудване и разпространението на определено съдържание. Тук е момента да отбележим, че The Copyright Directive изисква интернет компаниитe да инсталират филтри, с което да предотвратят качването на каквито и да е материали, които са обект на авторски права. Рестрикциите въведени от директивата, обаче са толкова строги, че заплашват свободното сърфиране в интернет за милиони потребители от държавите-членки.

 

 

Много експерти, сред които Тим Бърнърс-Лий, както и създателя на Wikipedia, Джими Уейлс се обявиха категорично против въвеждането на т.нар. "Член 13" от директивата. Причината е, че според приетите в него формулировки всяка една публикация, която качваме в интернет ще бъде проверявана за нарушение на авторски права. Според тях много хора дори не си дават сметка какво ще се случи със свободата на изразяване, ако The Copyright Directive наистина започне да регламентира тези въпроси. Директивата предстои да бъде одобрена от 28-те правителства на държавите-членки.

 

Oще от Digital: EC ще инвестират $1млрд. в разработването на суперкомпютри