Европейският парламент обсъди и одобри въвеждането на нов пакет от мерки, който да подобри системите за граничен контрол и да се противопостави по-ефективно на нелегалната миграция. Законодателният орган на ЕС вижда оптималният вариант в създаването на мащабна база данни, в която да се съхраняват биометричните показатели на всички граждани на държавите-членки. Концепцията предвижда използването и на данни на хора, които живеят извън ЕС, но често посещават континента. 

 

Съгласно плановете новата база данни ще бъде кръстена с името Common Identity Repository (CIR) и се очаква да съдържа информация за повече от 350 млн. потребители, съобщава ZDNet. Toва ще е най-мащабното приложение на биометричните технологии сред държавите-членки досега. Информацията ще включва разнообразни неща, като трите имена, номера на паспорти, ЕГН-та и други подобни данни, но също пръстови отпечатъци и снимки в близък план на лицата на гражданите на държавите-членки на ЕС.

 

 

Въвеждането на Common Identity Repository (CIR) ще позволи на хората, които работят в службите за граничен контрол и правоприлагащите органи на ЕС по-бързо да идентифицират гражданите. Предложението за въвеждането на системата получи одобрение на 511 депутати, като 123 се обявиха против. Oрганите на реда ще могат и по-лесно да споделят и обменят важна информация със своите колеги от другите страни, което също ще подобри граничния контрол на територията на ЕС.

 

Oще от Digital: EC направиха решителна стъпка за въвеждане на нови правила за авторските права на континента