Социалната изолация предизвикана от коронавриуса създаде сериозни затруднения особено по отношение на свободното пътуване. Въпреки активната роля на локалните правителства все още ситуацията е доста усложнена в някои страни. ЕС се опитват да заложат на единен подход в справянето с кризата, включително и по отношение на масовото ваксиниране на европейското население.

Представители на Европейската комисия (ЕК) oфициално разкриха информация за още една интересна инициатива. Вече е стартирала работата над законопроект, който ще бъде представен и подложен на обсъждане преди края на месеца. Новата регулация е насочена изцяло към улесняване на трансграничното пътуване на гражданите по време на пандемията от COVID-19.

Президентът на ЕК, Урсула фон дер Лайен изрази увереност, че планираният цифров инструмент ще съдържа в себе си доказателство, че даден човек е бил ваксиниран. Въвеждането на т.нар. "цифров пропуск" за пътуване ще функционира и като дигитална зелена карта за хората, които пътуват между държавите-членки на ЕС, информира TechCrunch.

 

 

Цифровият документ ще включва себе си резултатите от проведените тестове за хората, които все още не са били ваксинирани. Информацията ще обхваща и други съдържащи детайли за боледуването и възстановяването от COVID-19. Специално внимание ще се обърне на поверителността на личните данни на гражданите, които пътуват по този начин.

Проектът за "Digital Green Pass" е само първата стъпка от амбициозния план на ЕС да ни позволи да пътуваме за работа или туризъм на територията на континента. С течение на времето това ще е възможно за повече хора, докато продължава ефективната борба с пандемията.

Конкретни детайли свързани със законопроекта ще бъдат представени публично на 17 март. Някои държави разчитат сериозно на приходи от туризъм, като Гърция и Испания. Възможността за свободно пътуване може да се превърне във важен стимул за икономиките на тези страни.

Скоро ще разберем повече за процеса на сертифициране и отделните етапи за въвеждането на "Digital Green Pass" сред европейските граждани.

 

Още от DIgital: EС вече изисква платформите за онлайн търговия да споделят данни за борба с онлайн измами