ЕС остава в сянката на големите азиатски производители на хардуер. Въпреки това държавите-членки имат амбициозни планове да развият технологичния сектор. Вече бе одобрен бюджет в размер на милиарди евро, които да ускорят навлизането на иновации на континента. Oсновен приоритет в IT сектора в следващите години ще бъдат разработката на нови технологии и намаляването на зависимостта на ЕС от външни доставчици.

Изпълнението на амбициозните цели ще изисква сериозни усилия, средства и инициативи на представители на частния сектор, както и отделните държави от европейското икономическо пространство. Президентът на Европейската Комисия (ЕК), Урсула фон дер Лайен разкри детайли за предстоящ законопроект с името "European Chips Act", съобщава TechCrunch.

Всъщност това е законопроект, който трябва да осигури по-голяма автономия на ЕС в сферата на полупроводниците. Действията в тази насока ще са ключов елемент от всеобхватната дигитална стратегия на ЕС през следващите години.

 

 

Урсула фон дер Лайен изрази мнение, че недостига на компоненти, който забавя доставките и вреди на много производители е притеснителен. Загрижеността на ЕС от следенето на процесите в IT сектора е свързана с негативното влияние, което кризата оказва на множество сектори, като потребителска електроника и електромобили.

ЕС подготвят одобрението на кохерентна стратегия, която да подготви държавите-членки и да синхронизира общите им усилия. Инвестициите в подобни проекти не само ще имат положителен икономически ефект, но също ще стимулират създаването на милиони работни места. Европа е твърдо амбицирана да се превърне в глобален фактор в производството на хардуер.

Конкретните параметри, които ще залегнат в "Еuropean Chips Act" все още подлежат на обсъждане на най-високо равнище от институционалните органи на ЕС. Стратегията предвижда не всички компоненти да се произвеждат в Европа, като това ще се постигне със серия от споразумения с външни страни.

 

Oще от Digital: EС инвестират €30 млрд., за да произвеждат 20% от полупроводниците в света