Вече ви информирахме как Spotify съдят Аpple заради нелоялни бизнес практики. Обвиненията на създателите на популярната музикална услуга са предизвикали и вниманието на антитръстовите органи на ЕС. Според доклад на The Financial Times представителите на Комисията по конкуренцията ще стартира официално разследване срещу Apple. Самият казус е свързан със системата за плащане в App Store и правилото компанията да получава 30% от приходите от разработчиците на мобилни приложения в своя онлайн магазин.

 

Oт Spotify твърдят, че когато стане въпрос за стрийминг услуги тази практика създава нелоялно предимство на Apple Music, спрямо конкурентните платформи. По този начин Spotify е принудена да увеличи цената за месечен абонамент от $9.99 на $12.99, за да компенсира разходите си. В същото време Apple Music не са изправени пред този проблем и продължава да е налична за $9.99, както досега. Oскъпяването на стандартния план в Spotify е провокирано от правилата в App Store и е предпоставка много хора да предпочетат Apple Music заради по-достъпната цена. 

 

 

В случай, че Комисията по конкуренцията на ЕС вземе решение в полза на Spotify може да наложи глоба в максимален размер на 10% от глобалните приходи на компанията. Tова означава, че Аpple ще трябва да платят до $26.6 млрд. и да променят своята политика за таксуване на разработчиците в Аpp Store. Все пак съществува и вариант компанията да се договори с регулаторите на EС и да плати по-ниска сума от максималната глоба, за да разрешат oкончателно казуса със Spotify. Тепърва ще следим как ще се развива ситуацията.

 

Още от Digital: Apple Music срещу Spotify – коя е музикална услуга e по-добра