Европейската комисия (ЕК) взе официално решение да изтегли от пазара шест модела зарядни устройства за стени, които се продават в държавите-членки на ЕС. Въпросните продукти са произведени в Китай, но страдат от неприятен дефект, който може предизвика електрически удар. Информацията за този проблем е част 29-ия доклад от системата за бързо предупреждение на регулаторните органи. Целта на инициативата е да предотвратява потенциални инциденти с различни стоки на пазара.

 

Представителите на ЕС смятат, че опасни за здравето са моделите зарядни устройства за стени: EP-TA20EWE, A1400, ES-D06, JM-TOXX, MY-222 и RP-U21, предаде AndroidHeadlines. Първите три от тях се продават без да са брандирани с името на конкретна компания, а се промотират просто като "Тravel Charger". Останалите устройства са произведени от компаниите Powerful, EMY и Proda. Всичките шест модела нарушават Low Voltage Directive директивата и EN 60950 стандарта за качество.

 

 

Регулаторните органи в Дания първи алармираха за проблеми с тези дефектни продукти, които могат да предизвикат електрически удар. ЕС наредиха незабавно изтегляне от пазара на всички гореспоменати модели, тъй като не са достатъчно добре изолирани и крият опасности за потребителите. Дания е първата страна, която блокира продажбите им, но скоро това ще се случи на територията и на другите държави-членки.

 

Вижте как всеки град в ЕС ще осигурява безплатен достъп до Wi-Fi мрежи до 2020г.