Виртуалните валути набират голяма популярност, тъй като позволяват извършването на сигурни транзакции, които са трудно проследими. Все повече инвеститори обръщат капитали в биткойн и други криптовалути, което постоянно увеличава и стойността на транзакциите с дигитални портфейли. Потребителите имат достъп до множество онлайн борси за покупка и търговия с виртуални валути.

Високата степен на анонимност, която предлагат криптовалутите, обаче провокира нестихващ интерес сред хакерите и неслучайно откупите за рансъмуер вируси се изплащат именно по този начин. Все още няма единна и ефективна система, която да регулира цифровия пазар на биткойн.

EС обмислят въвеждането на ограничения при използването на виртуални валути сред държавите-членки. Предстои обсъждане на план, който предвижда сериозни промени в популярни борси за търговия с дигитални активи като Coinbase, Binance и Kraken, съобщава Euronews.

 

 

Предвижданите ограничения ще накарат онлайн платформите да започнат да събират детайли за хората, които изпращат и получават виртуална валута. Това е само една от мерките в мащабна инициатива за ограничаване на финансовите измами, злоупотреби и прането на пари на територията на ЕС.

Законодателството може да въведе изискване за идентифицираща информация, която спазва и идеите заложени в "Know Your Customer (KYS)" системата, която се използва от някои финансови институции. Предложените промени ще обхванат целия крипто сектор и ще принудят доставчиците на услуги и онлайн борсите да извършват допълнителни проверки на своите клиенти.

ЕС смятат, че криптоактивите е необходимо да се приведат в съответствие с установите правила за банкови преводи. Ако бъдат одобрени параметрите в законопроекта това ще доведе до забрана за анонимните дигитални портфейли, които в момента крият сериозни предпоставки за финансови злоупотреби.

 

Още от Digital: Как да копаем биткойн