ЕС не крият амбициозните си планове да имат по-голяма роля във въвеждането на технологични иновации. През следващото десетилетие са предвидени редица инициативи и бизнес мерки, които ще подобрят конкурентноспобността на европейските държави. Вече бяха одобрени на високо равнище планове за стимулиране на локалните производители, особено в сферата на полупроводниците.

Друга интересна инициатива е свързвана с желанието на EC да предложи законопроект за единно зарядно за мобилни устройства. Тази идея получава широка обществена подкрепа, но не всички компании са позитивно настроени. Apple са най-красноречивият пример за технологичен бранд, който не иска предвижданите промени да бъдат приети.

Независимо от мнението на технологичният гигант Европейската Комисия (ЕК) ще представи официален документ, който предвижда необходимите законови регулации за универсалното зарядно. Самият проект не се ограничава единствено до смартфоните, тъй като обхваща още таблети и аудио слушалки, съобщава Reuters.

 

 

Единното зарядно устройство ще намали отделянето на вредни емисии в околната среда, но също така ще позволи на потребителите да носят един конектор, с който да захранват всичките си джаджи. Едва ли има съмнение, че ЕС ще одобрят USB Type-С стандарта, който вече се използва масово от потребителската електроника.

Повечето устройства с Android имат подобни конектори и новите мерки няма да затруднят драстично производителите. Новото поколение лаптопи също разчитат на USB Type-C порт, което на свой ред се очаква да допринесе за решението. Коренно различна е ситуацията при Apple, тъй като екосистемата от iPad, iPhone и AirPods използват Lightning конектори.

Ако законопроекта бъде одобрен в сегашния си вид това означава, че компанията ще трябва да премине към USB Type-C в новите си устройства, които продава на европейския пазар.

 

Oще от Digital: EC ще инвестират €145 млрд. за разработка на ново поколение 2nm процесори