EС следват стриктна стратегия, с която опитват да предпазват правата на гражданите и да им предоставят повече гъвкавост в отношенията с технологичните компании. Антитръстовите разследвания срещу Google и Facebook са ежедневие за регулаторите, които постоянно въвеждат нови мерки и изисквания.

Подходящ пример за активността на ЕС в тази сфера е "правото да бъдеш забравен", което вече е активно сред държавите-членки. Всъщност под това име се крие онлайн инструмент, с който е възможно да изтриете цялата информация която се пази за вас в сървърите на Google. 

По този начин може да предотвратите качването на данни, снимки и други детайли oт други сайтове, блогове и акаунти в социалните мрежи. ЕС опитва да предлага различни идеи, с които да се улесни потребителите във виртуалното пространство.

Разпространението на коронавируса в световен мащаб кара все повече потребители да работят или се обучават от вкъщи и това също е фактор, с който регулаторите на континента трябва да се съобразяват все повече по време на кризата.

 

 

Промените в социалните навици, които настъпиха заради COVID-19 могат да ускорят навлизането на още една подобна мярка. Според последните данни на DeutscheWelle вече се обсъжда идеята за въвеждането на "правото да бъдеш офлайн". Подобна регулация е наложителна и може да е от полза предимно на хората, които използват активно приложения за видеоконференция.

Официалните индекси на работодателите показват, че около 30% от представителите на бизнеса работят от вкъщи. Това налага модерна ревизия на законодателството, която включва и "правото да бъдеш офлайн". Европейският парламент вече обсъди проекта на ниво парламентарна комисия, като резултатите от гласуването са 31:6 в подкрепа на приложението, като 18 представители се въздържат от мнение.

Следващата стъпка е Европейската комисия (ЕК) да обсъди и въведе законодателни рамки, с които да се регламентира функционирането на "правото да бъдеш офлайн" сред държавите-членки. Предстоят дискусии преди финалният законопроект да бъде внесен за гласуване от всяко едно правителство, за да получи необходимото одобрение.

 

Още от Digital: EC искат да позволят на потребителите да изтриват предварително инсталираните приложения в смартфоните