Google е една от най-влиятелните компании в световен мащаб, което дължи на впечатляващи продукти като Android, YouTube, Google Search, Chrome, Maps и много др. Историята на технологичния гигант е добре позната, като важен фактор за успехите им има Ерик Шмидт. Именно това е човека, който в най-голяма степен допринесе за трансформирането на Google от непозната компания до световния гигант, който представлява днес. 

В продължение на цяло десетилетие той изпълняваше ролята на главен изпълнителен директор на Google. Назначението му в компанията не е случайно, тъй като Лари Пейдж и Сергей Брин искат да наемат по-възрастен бизнес мениджър с опит, който едновременно да ръководи Google и да им помага със съвети как се управлява IT компания с подобни мащаби.  

Ерик Шмидт също така бе председател на борда на директорите и него член в продължение на 18 години. Още преди няколко месеца  ви съобщихме, че бившият шеф на Google, Ерик Шмидт напуска Alphabet след 18 години в компанията.

 

 

След като се оттегли от активната си роля в борда на директорите Ерик Шмидт продължи да участва в бизнес операциите на Google, но под друга форма, а именно на технически съветник. Според данни на CNet дългогодишната кариера на бившия главен изпълнителен директор в компанията вече е приключила. 

Ерик Шмидт вече не работи в Google и това слага край на една златна епоха в бизнес еволюцията на технологичният гигант. Той вероятно ще продължи да помага на съоснователите на Google, но няма официално да бъде част от структурата на компанията. 

Важно е също така да отбележим, че оттеглянето му ще стартира съвсем нова глава в историята на Google, която ще продължи да се развива, но с много по-младо ръководство. Добър пример е Сундар Пичай, който вече пое контрола над ежедневните операции на Google от Лари Пейдж и Сергей Брин. 

На този етап не се предвижда наемането на друг висококвалифициран бизнес мениджър, който да наследи Ерик Шмидт на неговия пост като технически съветник. 

 

Oще от Digital: Аlphabet отмениха конференцията за разработчици Google I/O заради коронавируса