Alphabet е новосформирано дружество, в чиято структура оперира Google и някои от другите най-доходоносни бизнеси на компанията. Името не е избрано случайно и представлява сбор от букви, символизиращи езика, който е основа на алгоритмите за търсене на Google. От компанията официално потвърдиха, че един от най-високопоставените служители скоро ще се оттегли своя пост. Става въпрос за Ерик Шмидт, който в момента е председател на борда на директорите на Alphabet и на практика е втория най-важен човек след главния изпълнителен директор, Лари Пейдж.

 

Ерик Шмидт няма да напусне напълно компанията, а за в бъдеще ще има съвсем различна роля. Плановете предвиждат на следващата среща на борда на директорите, която е през януари да бъде гласувана кандидатурата за нов председател. В същото време Ерик Шмидт ще получи назначение като технически съветник на Alphabet, информира VentureBeat. В свое изявление той сподели, че сега е подходящото време за подобни промени, както и, че бизнес стратегията на компанията вече дава позитивни резултати. Ерик Шмидт има богата кариера и бе привлечен в Google още през 2001г.

 

Кандидатурата бе одобрена лично от Лари Пейдж и Сергей Брин, които го назначиха на поста главен изпълнителен директор. В продължение на десетилетие той умело ръководеше бизнеса на една от най-развиващите се технологични компании, позволявайки на Google да разшири влиянието си в много нови пазарни ниши. Лари Пейдж и Сергей Брин ще се фокусират изцяло върху технологичните иновации и продуктовите стратегии, a работата на Ерик Шмидт ще е да предпостави глобалния успех на всеки един нов продукт на компанията и да комуникира директно с потребителите.

 

Вижте Аlphabet създадоха компанията ХХVI, за да финализират преструктурирането на бизнеса си