Вижте оше видео ревюто на Logitech MX Master 3 - Компютърна мишка за професионалисти

Все по-често хората, които работят работа свързана компютри, използват специализирана периферия за тях и това не е случайно. Съгласете се, че ако прекарвате цял работен ден, а понякога и повече на компютър, за вас ще е важно, да си гарантирате максимален комфорт. Купувате си професионален ергономичен стол, бюро което отговаря на ръста ви, но това оказва се не е достатъчно, а нямате на разположение ергономична мишка и клавиатура.

 

 

За щастие вече има производители на компютърна периферия, които работят усилено в тази посока и един от тях са Logitech с тяхната Digital wellness гама от ергономични продукти. Решихме да вземем за тест три от тях, за да се убедим сами, дали наистина е толкова удобно да се използват такива джаджи, които със сигурност изглеждат нестандартно и ефектно, но дали реално могат да направят работата и живота ни по-лесен и приятен.

Това са мишките Logitech MX VERTICAL и ERGO M575, както и клавиатурата Logitech ERGO K860. Тук ще ви покажем двете мишки, като ще започнем с MX VERTICA която определено е с дизайн, който не сме виждали и тествали до сега. По данни на Logitech, преди да придобие вида, в който в момента стои пред нас, формата на MX VERTICAL е имала няколко дузини предхождащи я прототипи, които са тествани от стотици ръце, за да може в крайна сметка да се постигне универсална, ергономична форма.

 

 

Преди да сложим за първи път ръката си върху MX VERTICAL, очакването ни е малко странно и посягаме плахо. Веднага след допира обаче, разбираме че буквално тази мишка е създадена за ръката ни. Усещането не е сякаш в ръка държим някакъв предмет, с който ще управляваме курсора на дисплеите си, а сякаш добавяме някакво естествено продължение към ръката си. Наистина този компютърен аксесоар е ергономичен.

Знаете ли, колко градуса е оптимално най-ергономичният ъгъл на хват на ръката спрямо мишката? Точният отговор е 57 градуса, до този извод Logitech са стигнали след множество тестове и изчисления. Оказва се, че са били прави.

Наистина държейки MX VERTICAL вече няколко часа, не забелязваме дори наченки на умора в ръката. Определено увеличава коефициентът ни на полезно действие. Представете си например да трябва да вървите 10 километра с твърди обувки или с меки, които са по формата на крака ви. В единия случай още на половината път ще изпитвате дискомфорт, а в другия можете да сте готови дори за още вървене.

За общото приятно усещане при държане в ръка, освен формата, допринасят и материалите от които е направена MX VERTICAL. Това е поликарбон с няколко вида на обработка, като тази част която се докосва до дланта ни, не запарва, не се запотява и е антиалергенна. Тук няма да правим технически обзор на MX VERTICAL, а по-скоро анализ на ергономичният ѝ дизайн.

По тази причина ще ви кажем да направите следния експеримент. Седнете на стола пред бюрото си и поставете дясната си ръка на него. Погледнете естественото положение в което дланта ви стои на повърхността. Сега погледнете формата на MX VERTICAL. Няма нужда да изкривяваме китка, за да хващаме мишката. Това е идеалният ъгъл на захват. Основните бутони и скролера са в наклонената дясна страна, а помощните в лявата и се контролират от палеца.

Втората мишка която ще разгледаме се казва Logitech ERGO M575 и също има А-симетрична ергономична форма с изнесени основни бутони и скролер в дясната периферна част, но с тази разлика, че в ляво има на разположение специална топка, която наричаме “Trackball”.

Той иззема функцията на стандартните лазерни сензори, които се намират в долната част на мишките и чрез тях движим курсора по екрана си. Logitech ERGO M575 стои статично и не се налага да натоварваме китката и дори рамото си с движене на цялата конструкция.

Тази мишка е предназначена за хората, които нямат много място на бюрото си, а в същото време имат нужда от изключително прецизно движение на курсора. Практиката ни показва, че “Trackball” мишките много често се използват от архитекти, дизайнери и фотографи, които се занимават с постобработка на кадрите си.

Ще ви е нужно известно време, за да свикнете да движите курсора с палец, но когато това се случи, ще се уверите, че “Trackball” е изключително удобно нещо. Ако ако използвате стандартна мишка, със сигурност ви се е случвало неволно с нея да бутнете нещо на бюрото си, а понякога това нещо е течност иии направо не ни се мисли какво се случва с всичко върху бюрото ви, а и около него. С Logitech ERGO M575 подобен проблем няма да имате, защото мишката както казахме стои статично и не се налага да правите резки движения с нея. Преимуществата на този аксесоар са наистина много.

Очаквайте и отделното видео ревю, в което ще разгледаме нестандартната ергономична клавиатура Logitech ERGO K860. За нея определено има какво интересно да се покаже и разкаже.