Мобилните устройства вече се превърнаха в преносими компютри, които носим навсякъде в себе си. Само няколко кликвания на дисплея ни позволяват да откриваме информация, да комуникираме с хора по цял свят, както и да извършваме мобилни плащания. Технологиите постепенно въведоха в ежедневието и термина „електронни пари“, които се превърнаха в алтернатива на традиционните банкноти и монети. Основната им идея е да заместят  и всички физически носители на пари и най-вече банковите карти.

 

Терминът електронни пари обозначава конкретна парична стойност, която може да се съхранява и прехвърля между смартфони и други електронни джаджи. Въпросната стойност се възприема като легитимно средство за разплащане, когато е приета освен от самия издател и от минимум още една институция. Извършването на трансфери с електронни пари става по виртуален път, като всяка една транзакция е уникална и анонимна.

 

Електронните пари са виртуално средство за плащане, което е одобрено от Директива на Европейския парламент приета през 2009г. Този тип валута е конвертируема към пари в централната банка и включва механизъм за предварително плащане от самия издател. Всеки файл, от който се състои електронната банкнота има специфичен идентификационен номер. Докато се съхранява на хард диска на даден клиент той остава скрит. 

 

След като финансовата институция дебитира сметката файла се декодира и се регистрират серийните номера на електронната банкнота. Това означава, че след извършване на съответната покупка този код няма как да се използва повторно. Електронните пари се пазят от джаджите ни и могат да се изразходват веднъж. Вероятно не знаете, но този процес отнема толкова време, колкото да изпратите съобщения във Viber или WhatsApp.

 

Добре дошли в ерата на електроните пари! Предлагаме ви няколко полезни услуги в случай, че имате излишни средства и искате да използвате смартфона си вместо банковата карта като средство за разплащене.

 

1. Revolut

Това е услуга, която представлява чудесна алтернатива на традиционното онлайн банкиране и може да ви спести ценно време. Интерфейсът е удобен и лесен за използване, като Revoult предлага опция да изпращате пари, пазаруване онлайн и конвертиране на стойности в различни валути. Настройката на нов профил отнема не повече от 30 секунди. След това можете да изпращате безплатно пари в 24 различни валути до банки по целия свят. Aко използвате Visa дебитна карта трансферите ще се калкулират в реално време, съобразно валидния курс и държавата, в която се намирате.

 

Revolut е полезно решение, с което има как да извършвате трансфери и да пазарувате в над 150 валути при месечна такса от едва 0.5% за всяка сума, която надхвърля еквивалента на €5500. Услугата предлага възможност да изтегляте от банкомати по цял свят до €200, а след това ще калкулира такса от 2% за всеки трансфер. Предвидена е възможност да създавате седмични и месечни бюджети и така да контролирате още по-добре финансите си.  Revolut има активна потребителска база от над 3 млн. души и ще ви спести досадите такси за банкови преводи.

 

2. N26 – The Mobile Bank

N26 е първото приложение с функция на мобилна банка, което оперира на територията на Европа и в момента има над 2 млн. потребители. Този софтуер предоставя пълен контрол над управление на финансите ви от смартфона. Предвидена е и възможност за извършване на безконтактни мобилни покупки на стоки с услугата Google Play от смартфоните с Android. Регистрацията на профил отнема секунди, като можете да използвате много допълнителни функции, с които ще имате пълна свобода над авоарите си.

 

Всяка транзакция се криптира в сървърите на услугата за максимална сигурност на данните.Има как от разстояние да блокирате карта, или да въвеждате ограничения в плащанията извършвани в чужбина. Собствениците на карти Mastercard разполагат с допълнителни възможности за управление на финансите си, както и 3D протекция на профилите. На този етап N26 - The Mobile Bank разполага с над 200 хил. рейтинга с максималните звезди в Google Play.

 

3. Monzo Bank

Моnzo Bank е друга полезна услуга за трансфер на електронни пари и предлага едни от най-добрите курсове за конвертиране на валути. В момента повече от 1 млн. души използват този софтуер и броя им постоянно се увеличава. Моnzo Bank работи с финансови институции по целия свят и не ви облага с допълнителни такси при извършване на транзакциите. Изпращането на парите и верификацията отнема само няколко минути. 

 

Другото голямо предимство е свързано със сигурността, тъй като възможността за декодирането на уникалния код за всеки трансфер е сведена до минимум.Monzo Bank позволява безплатни трансфери на стойност до €100 евро на месец, като за всеки следващ случай таксaта е фиксирана и е 3%. Услугата предлага 24/7 часа техническа поддръжка и ще ви предупреждава с нотификации на началния екран, ако харчите твърде много от бюджета си.