Световната пандемия продължава да бъде част от ежедневието ни година и половина след като бяха докладвани първите случаи на положителни инфекции. Кризата с COVID-19 създаде хаос и въведе безпрецедентни ограничения за десетки милиони потребители в глобален мащаб.

Ситуацията сега е по-различна, но е факт, че коронавируса все още присъства в социалния ни живот. Екип от международни учени публикуваха много любопитно научнo проучване в Curent Biology журнала. Изследването включва доказателства за друга епидемия от коронавирус, която е избухнала в Югоизточна Азия преди повече от 20 хил. години.

Откритието е базирано на уникални геномни белези, които са ясна индикация, че местното население е било изправено пред вирусна епидемия продължила няколко хиляди години, съобщава NewAtlas. Модерният човешки геном съдържа еволюционна информация по подобие на пръстените на едно дърво.

Внимателен анализ на тези специфични данни може да разкрие събития, които са се случили преди огромни периоди от време, какъвто е случая с новия 1000 Genomes Project.

 

 

Учените сканират геноми предоставени от 26 различни популации в света, за да установят дали коронавируса е съществувал в далечното минало. Резултатите са доста изненадващи, тъй като показват наличието на конкретни генетични маркери на заразата сред хора, които са живеели в Източна Азия. Въпросните райони са на днешната територия на Китай, Япония, Монголия, Тайван, Северна и Южна Корея.

Според информацията генетичните сигнали са се появили преди около 25 хил. години, като еволюционният натиск върху тях е продължил 20 000 години. Този период приключва приблизително 3000 години преди Христа. Много трудно е да се определи със сигурност дали е само един специфичен коронавирус, оказващ силен еволюционен натиск или става въпрос за поредица от вируси.

Не е известно дали епидемия е избухвала всяка година през подходящ сезон или става въпрос за инфекция преминала бариерата между хора и животни през определени периоди от време, както при SARS, MERS и Sars-CoV-2.

 

Още от Digital: Как пандемията от COVID-19 промени начина, по който използваме смартфоните