Еpic Games продължават да се намират в центъра на мащабен съдебен конфликт с Apple. Създателите на играта Fortnite от месеци водят дела срещу технологичния гигант. Причината е изваждането на играта от App Storе и традиционната такса от 30% върху приходите от дистрибуцията на Fortnite в онлайн магазина.

Целият конфликт започна още през август, като преди няколко месеца създателите на Fortnite заведоха дело срещу Apple в Европа. Обвиненията са за нелоялни бизнес практики, които вредят на естествената конкуренция. Действията на Apple умишлено елиминират всякакви възможности за конкуренция при промотиране на приложения и мобилни плащания, според Epic Games.

Битката на компанията вече получи подкрепата на редица външни разработчици. Ситуацията ескалира до такава степен, че Apple признаха за манипулиране на търсенето в App Store, за да облагодетелства собствените си приложения.

Разглежданията в съдебната зала продължават, като Epic Games сега насочват вниманието си и към друг технологичен гигант със сходни обвинения и това е Google, съобщава mspoweruser.

 

 

Tози път създателите на Fortnite твърдят, че Google и Apple тайно си сътрудничат, за да вредят на конкуренцията и да генерират повече приходи. Един от примерите, които Epic Games дават е внушителните суми, които се плащат от Google за привилегията да бъдат търсачка в устройствата на Apple.

Всяка година компанията отделя около $8 млрд-$12 млрд., за да си гарантира това право. Близките отношения между Google и Apple са сериозен проблем за останалите производители и разработчици в мобилната индустрия. Ползите от това сътрудничество допълнително намаляват стимула на Google да се конкурира, инвестира и въвежда иновации в разпространението на приложения.

Приходите на Google от iOS екосистемата са толкова високи, че се въздържа от допълнителни инвестиции, за да привлича нови потребители към Android. Двете компании заедно притежават 99% дял от световния пазар на смартфони, като партньорството им оказва сериозен монопол и влияе на продажбите в глобален мащаб.

 

Още от Digital: Apple обвинява Microsoft, че стои зад делото с Epic Games