Електрическите автомобили регистрират все повече продажби, което е причината повече производители да предлагат на клиентите си подобни модели. ЕС oбръща специално внимание на тези процеси и планира да въведе пакет от мерки, които да гарантират в максимална степен безопасността на водачите и пешеходците. Тихият шум на двигателите в eлектрическите автомобили е основната причина за възникването на инциденти с тях. Това е доста опасно, дори при ниски скорости и излага на риск минувачи и велосипедисти. 

 

EС взеха решение да въведат ново изискване, което влиза в сила от юли следващата година и предвижда ЕV моделите продавани на територията на държавите-членки да издават звуков сигнал, когато се движат с бавна скорост. Автомобилите с EV двигатели и хибридите, които вече са достъпни на пазара ще трябва преди началото на 2021г. да бъдат оборудвани със специални сензори. По този начин ЕС се надява за по-малко от три години да превърнат тази регулация в стандарт за автомобилния сегмент, информира Engadget. 

 

 

Независимо проучване на експерти показа, че възможността EV автомобили да предизвика индицент с пешеходец е с 40% по-висока от тази на обикновен автомобил. Ситуацията става още по-притеснителна с хората, които страдат от различни заболявания и увреждания на зрението. Все още не знаем дали директивата на ЕС ще изисква един конкретен звук за всички превозни средства или всяка една компания ще има свободата да избира сама как да звучи този сензор. За нас е добре да разберем, че сигурността е водещ приоритет за ЕС.

 

Още от Digital: Електрическите автомобили, които очакваме на пазара до пет години