Електромобилите вече започват да присъстват в ежедневието на милиони потребители по цял свят. Независимо дали разполагате с подобно средство няма как да не сте виждали електрически автомобили по пътищата около вас. ЕС вече инвестира в изграждането на мрежа от станции за зареждане на континента, които да стимулират навлизането на повече електрически автомобили на континента.

Всички водещи производители изразиха желание до няколко години да преминат изцяло към EV модели. Развитието на технологиите също ще ускори тези процеси, тъй като батериите стават все по-добри. Конкуренцията между компаниите постепенно ще регулира и цената на електромобилите.

Ще са необходими шест-седем години преди EV моделите да станат по-евтини от превозните средства, които използват традиционно гориво. Според доклад на TheGuardian по-големите машини като електрически седани, джипове и SUV автомобили ще се произвеждат за по-малко пари от бензиновите и дизеловите модели до края на 2026г.

Само година по-късно същото постижение ще обхване и по-малките, градски автомобили, които са доста популярни в ЕС.

 

 

Актуалната цена на електрически автомобил със среден размер е €33 330, в сравнение със €18 600 при моделите с бензиново гориво. Прогнозите на анализаторите са, че до края на 2026г ще са нужни около €19 хил. за създаването на автомобили и от двата пазарни сегмента. Ако темповете на развитие се запазят това означава, че до края на десетилетието електромобилите ще бъдат произвеждани за по-малко от €16 300.

Всички суми не включват допълнителните такси и данъци в отделните страни. Ключов фактор за развитието на тези процеси е намаляването на цената на батериите от настоящите $100 за kWh. Автомобилният сектор в Европа ще може да се възползва от достигането на стойности от порядъка на $58 до 2030г.

 

Още от Digital: Защо магнитите са толкова важни за електрическите автомобили