И днес желаещите и имащи възможност могат да си купят електрически автомобил. В действителност, в момента могат да се купят няколко изцяло електрически модели. Много от тях са просто електрически варианти на автомобили, задвижвани с гориво, но в недалечното бъдеще ще видим нови дизайни.

 

Благодарение на Pocket-lint можем да разберем кои модели електрически автомобили да очакваме на пазара през следващите 5 години.

Audi e-tron Quattro SUV

Концепцията за Audi e-tron Quattro SUV беше показана на автомобилното изложение в Франкфурт през 2015 година, но вероятно автомобила няма да се появи на пазара преди 2018 година. От Audi казват, че автомобила ще може да измине до 490 км с едно зареждане, а пълното заредена на батерията ще става за 50 минути. Audi e-tron Quattro SUV ще достига от 0 до 100 км.ч. по-малко от 5 секунди. Концептуалната версия има OLED панели, които предоставят богата информация. И като всеки футуристичен автомобил, e-tron Quattro SUV има и гама от лазери и камери, които дават възможност за безпилотно шофиране.

 

BMW X3 Electric

BMW потвърди, че електрическата версия на X3 SUV ще бъде на разположение за закупуване през 2020 година. Все още обаче няма никакви подробности около електрическия X3, като например какъв двигател ще използва или колко далеч ще може да стигне с едно зареждане на батерията.

 

Faraday Future FF91

Първият електрически автомобил на Faraday Future, FF 91, трябва да се появи по пътищата през 2018 година. Футуристичният автомобил ще ускорява от 0 до 96 км/ч за 2,4 секунди и ще може да измине 700 км с едно зареждане. Пълното зареждане на батерията на FF 91 ще отнема 4 часа и половина.

 

Интересен момент при FF 91 е начина на отключване на автомобила. Вместо да използват телефона си, за да отключат колата, собствениците ще трябва да показват лицето си. FF 91 е в състояние индивидуално да разпознава всеки потребител и автоматично да регулира позицията на седалката, температурата, предпочитанията за развлечения и маршрутите на шофиране въз основа на индивидуалните ви вкусове.

 

Fisker EMotion

Fisker EMotion е електромобил, проектиран от Хенрик Фискер – човекът, отговорен за проектирането на BMW Z8 и Aston Martin DB9. Новата технология за батериите, разработена от дистрибутора на акумулатори Fisker Nanotech, ще даде на EMotion възможност да изминава 600 км с едно зареждане.

 

Jaguar I-PACE SUV

Jaguar I-PACE SUV ще получи пълното си официално представяне към края на 2017 г. и ще бъде на пътя през 2018 година. Автомобилът разполага с литиево-йонна батерия с мощност 90kWh, чийто пълното зареждане трябва да отнеме около 90 минути. I-PACE ще ускорява до 100 км.ч. за около 4 секунди и ще може да измине 500 км с едно зареждане на батерията.

 

Porsche Mission E

Porsche представиха Mission E по време на Frankfurt Motor Show в края на 2015 година. Mission E е четириместен спортен автомобил, който ускорява 0 до 100 км.ч само за 3,5 секунди, а за по-малко от 12 секунди достига скорост от 200 км.ч. Благодарение на 800-волтовa система Porsche Turbo Charging батерията на автомобила може да се възстановят около 80% от капацитета си за не повече от 15 минути.

 

 

Вижте 10 технологии, които е добре да имат бъдещите автомобили